رشته بازیگری در دانشگاه هنر | نحوه قبولی در دانشگاه و آزمون عملی بازیگری
سینما و تلویزیون، امروزه جزو فراگیرترین رسانهها در بین مردم بوده و بازیگران از افرادی هستند که در آنها به فعالیت میپردازند و بیش از سایرین دیده میشوند. برخی بازیگران به وسیله خلق بازیها و نقشهای ماندگار، محبوب قلبهای مردم میشوند و شهرت زیادی به دست میآورند. این موضوع باعث شده که پیشه بازیگری به یکی از محبوبترین شغلها و در پی آن رشته بازیگری، به یکی از محبوبترین رشتههای تحصیلی در بین نوجوانان و جوانان تبدیل شود و چه بسا بسیاری از آنها حاضر باشند کل زندگی خود را در این راه صرف کنند.
اما مسائل و پرسشهای زیادی در این بین وجود دارد که شک و تردید به دل علاقهمندان میاندازد. آیا من استعداد این کار را دارم؟ از چه راهی میتوانم وارد این حرفه شوم؟ آیا از این راه به شهرت و ثروت میرسم؟ آیا اصلاً هدف از بازیگر شدن، شهرت و ثروت است؟ اکتو در این مطلب تلاش میکند که به این پرسشها پاسخ دهد.
آیا بازیگری مناسب من است؟
در بین اساتید رشته بازیگری، دو دیدگاه مختلف به این موضوع وجود دارد. یک دیدگاه این است که شخص باید استعداد بازیگری داشته باشد و دیدگاه دوم این را میگوید که از چوب خشک هم میشود بازیگر ساخت، ولی با تلاش و مشقت فراوانی که هنرجو در راه بازیگر شدن به جان میخرد.
حتی اگر استعداد لازمه اصلی تحصیل در رشته بازیگری باشد، لازم به توضیح است که بدانیم تعریف استعداد در رشته بازیگری چیست؟ آیا توانایی ادا درآوردن برای دوستان و آشنایان، یا به دست گرفتن یک جمع، یا خنداندن دیگران استعداد محسوب میشود؟ شاید هم بشود ولی هیچ کدام از اینها جای علاقه شدید قلبی به بازیگر شدن را نمیگیرد. علاقهای که نمیدانی سرچشمه از کجا میگیرد و تنها چیزی که میدانی این است که من باید بازیگر بشوم نه هیچ چیز دیگر.
تواناییهای مورد نیاز برای رشته بازیگری
برخی دیگر از نشانههای داشتن استعداد در یک هنرجوی رشته بازیگری، مهارت ارتباطی و شنیداری بالا، عمق کلام و توانایی جذب افراد در هنگام صحبت، توانایی تحلیل و تفسیر شخصیتها و اتفاقات، استحکام و توانایی سختیکشیدن به دلیل ساعات طولانی کار و تمرین و هوش هیجانی بالا است. در ادامه، فراگرفتن مهارتهای جانبی مانند رانندگی، سوارکاری، زبانهای خارجی، نوازندگی و … نیز به بازیگر کمک خواهد کرد.
منظمبودن یکی دیگر از مواردی است که هنرجویان رشته بازیگری کمک میکند به موفقیت برسند. در سطح حرفهای بارها اتفاق افتاده است که کارگردان بازیگری متوسط ولی منظم را به بازیگری قدرتمند و مشهور، ولی بینظم ترجیح داده است.
تحصیل در رشته بازیگری چه کمکی به بازیگر شدن من میکند؟
این طور نیست که تمام بازیگران شناختهشده و موفق از طریق دانشگاه و تحصیل در رشته بازیگری به موفقیت رسیده باشند، اما کمتر پیش آمده که بازیگری مؤلف و ماندگار، در رشتههای غیرهنری تحصیل کرده باشد. برخی بازیگران به دلیل علاقه همزمان به رشتهها و حرفههایی چون کارگردانی و ادبیات نمایشی (نمایشنامهنویسی)، در این رشته ها تحصیل میکنند. ولی چیزی که در بین بازیگران دانشگاهی مشترک است، این است که این افراد معمولاً بازیگری را به صورت علمی یاد میگیرند و دیدشان نسبت به این حرفه عمیقتر است.
چگونه برای تحصیل در رشته بازیگری آماده شوم؟
برای تحصیل در رشته بازیگری در ایران، باید در کنکور سراسری شرکت کنید تا بر اساس رتبه و نمره کنکور عملی، وارد دانشگاه شوید. کنکور سراسری رشته بازیگری در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد برگزار میشود. در ادامه به نحوه شرکت در کنکور سراسری رشته بازیگری و منابع آن اشاره خواهیم کرد.
کنکور سراسری هنر (کارشناسی)
برای قبولی در گرایش بازیگری، باید از طریق سایت سازمان سنجش برای شرکت در کنکور سراسری هنر اقدام کنید. در صورتی که مدرک دیپلم دارید، میتوانید به هدف قبولی در کارشناسی رشته بازیگری اقدام کنید. منابع کنکور سراسری هنر در مقطع کارشناسی، شامل موارد زیر میشوند:
دروس عمومی
- زبان و ادبیات فارسی (فارسی پایه دهم، یازدهم و دوازدهم)
- عربی (عربی، زبان قرآن پایه دهم، یازدهم و دوازدهم)
- فرهنگ و معارف اسلامی (دین و زندگی پایه دهم، یازدهم و دوازدهم)
- زبان انگلیسی (انگلیسی پایه دهم، یازدهم و دوازدهم)
دروس تخصصی
- درک عمومی هنر (آشنایی با بناهای تاریخی، عکاسی 1 و 2، کارگاه طراحی نقوش سنتی 1، آشنایی با صنایع دستی ایران، پایه و اصول صفحهآرایی)
- ترسیم فنی (نقشهبرداری، کاربرد رایانه در نقشهکشی معماری، ترسیم فنی و نقشهکشی)
- خلاقیت تصویری (طراحی 1 و 2، حجمسازی، خط در گرافیک، مبانی تصویرسازی، کارگاه نقاشی، مبانی هنرهای تجسمی، حجمشناسی و ماکتشناسی، طراحی اندام و لباس)
- خلاقیت نمایشی (اصول و مبانی ماسک و گریم، اصول و مبانی طراحی صحنه (و سؤالات عمومی درباره بازیگری و تاریخ تئاتر و سینمای ایران و جهان))
- خلاقیت موسیقی (سازشناسی ایرانی، شناخت سازهای ارکستر سمفونیک 1(سازهای زهی آرشهای) و (سازهای بادی و ضربی)، مبانی نظری و ساختار موسیقی ایرانی)
- خواص مواد (شناخت مواد و مصالح)
البته لازم به ذکر است که خواندن تک تک این کتابها برای قبولی در رشته بازیگری لازم نیست. چرا که برخی از این دروس مانند خلاقیت موسیقی ضریب پایینی برای قبولی در رشته بازیگری دارند و همچنین ناشران فعال در زمینه کنکور هنر، خلاصه این منابع و نکات کنکوری و پرتکرار آنها را در پکیجهایی آماده کردهاند. همچنین مطالعه و تمرین تستهای سالهای اخیر کنکور سراسری هنر مفید خواهد بود.
کنکور سراسری هنر (کارشناسی ارشد)
در صورتی که مدرک لیسانس داشته باشید، میتوانید در کنکور هنر مقطع کارشناسی ارشد (کد 1357) ثبت نام کنید و به سؤالات بازیگری آن با دقت پاسخ دهید. منابع کنکور کارشناسی ارشد رشته بازیگری شامل موارد زیر هستند:
- زبان عمومی و تخصصی
- دانستنیهای هنری
- دانستنیهای تخصصی، تاریخی و بینشی در هنر نمایش
- دروس تخصصی بازیگری شامل: تاریخ، اصول و فنون و نظریههای بازیگری
هر کدام از این سرفصلها، دارای منابع متعددی هستند ولی ناشرین کنکور هنر در مقطع کارشناسی ارشد، با ارائه پکیجهای کنکور کارشناسی ارشد رشته بازیگری، هر کدام از این سرفصلها را در یک کتاب گردآوری کردهاند که در فرصت کوتاهی که برای مطالعه دروس کنکور دارید، استفاده از آنها توصیه میشود.
آزمون عملی رشته بازیگری
هم کنکور کارشناسی و هم کنکور کارشناسی ارشد رشته بازیگری، دارای بخشی به نام کنکور عملی هستند. کنکور عملی همانند یک مصاحبه است که شما در آن میبایست تواناییهای تئوری و عملی خود را به اساتید پرآوازه این رشته اثبات کنید تا آنها هم بر شایستگی شما برای حضور در دانشگاههای برتر رشته بازیگری صحه بگذارند. ممکن است آنها موقعیتی نمایشی به شما ارائه کنند و بخواهند که برایشان اتود بزنید، یا این که از مدتی قبل یک تکگویی را در سایت سازمان سنجش اعلام کنند و از شما بخواهند که آن را برایشان اجرا کنید. همچنین ممکن است سؤالاتی درباره بزرگان بازیگری ایران و جهان، انگیزه شما برای تحصیل در رشته بازیگری و … از شما پرسیده شود.
دانشگاههای ارائه دهنده رشته بازیگری در ایران
بر اساس دفترچه آزمون کنکور سراسری گروه هنر، رشته بازیگری در 4 دانشگاه سراسری: دانشگاه تهران، دانشگاه هنر تهران، دانشگاه زابل و دانشگاه شهید باهنر کرمان ارائه میشود. همچنین دانشگاههای غیر انتفاعی سوره، هنر و معماری پارس و دانشگاههای آزاد و علمی کاربردی در تهران و شهرهای دیگر در رشته بازیگری دانشجو میپذیرند.
تحصیل در دانشگاههایی مانند تهران و هنر، که دانشگاههای برتر ایران در رشتههای هنر به حساب میآیند، علاوه بر کاهش بار مالی شهریه، اساتید برتر و امکانات بیشتری در اختیار شما قرار میدهد. لیکن قبولی در آنها بسیار دشوار است و تلاش زیادی میطلبد. در حالی که دانشگاههای آزاد و علمیکاربردی بدون هیچ فیلتری تمام افرادی را که در رشته بازیگری ثبت نام میکنند میپذیرند، ولی شهریه بیشتری میگیرند و امکانات کمتری هم دارند.
نویسنده: مهدی یوسفی مهر
اکتو پلتفرم جامع فعالان تئاتر و سینما
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
سینمای سعید روستایی | مروری بر فیلم های فیلمساز طبقه فرودستان
98 بازدید
-
آموزش بازیگری در خانه | پنج راهکار تخصصی بازیگری
197 بازدید
-
رشته هنر | معرفی و گرایشهای هنر در دانشگاههای ایران
220 بازدید
-
دراماتورژی تئاتر عروسکی و تئاتر تجسمی (Visual Theatre)
225 بازدید
-
بهترین کلاس بازیگری در تهران و ایران کدام است؟| نکات مهم در انتخاب کلاس بازیگری
289 بازدید
-
کتاب بازیگری | معرفی کتابهای بازیگری سینما و تئاتر | آموزش بازیگری
388 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.